- Op. Dr. Kadir YILDIRIM - 02-10-2024 16:42:29
Araştırmalar, obezitenin yaşam süresini 10-15 yıl azalttığını göstermektedir. Obezite, düzeltilmesi gereken estetik problemden öte, çok ciddi hastalıklara yol açtığı bilinmektedir.
Bunların başında:
Metabolik cerrahi, belirli kriterlere uyan hastalar için uygundur. Bu kriterler arasında genellikle şunlar bulunur:
Özellikle cerrahi müdahaleye uygun olmayan veya öncesinde kilo vermesi gereken hastalar için etkili bir çözüm sunar.
Genellikle kilo verme sürecine destek amacıyla tercih edilen mide balonu, obezite tedavisinde kullanılan cerrahi olmayan bir yöntemdir. Silikon bir balon endoskopik yöntemle mideye yerleştirilir ve şişirilerek midenin hacmi azaltılır. Böylece, hastaların daha az yemekle doygunluk hissetmeleri sağlanır. Mide balonu genellikle altı ay ila bir yıl boyunca midede kalır ve bu süre zarfında hastalar sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıkları kazanarak kilo verme sürecine devam ederler.
Obezite tedavisinde kullanılan minimal invaziv bir yöntemdir. Endoskopik yöntemle mide kaslarına botulinum toksini (botoks) enjekte edilerek mide kaslarının hareketi yavaşlatılır. Bu sayede mide boşalması gecikir ve hastalar daha uzun süre tokluk hisseder. Mide botoksu genellikle kilo verme sürecine destek olmak amacıyla tercih edilir ve kalıcı bir yöntem değildir; etkisi 4-6 ay sürebilir.
Obezite cerrahisi, temel olarak etki mekanizmaları iki grupta incelenebilir:
Bu ameliyatlar laparoskopik olarak, yani büyük karın kesisi olmadan, “kapalı” ameliyatla yapılmaktadır. Laparoskopik ameliyatların tüm avantajları obezite cerrahisinde de söz konusudur. Ameliyat sonrası ağrı ciddi bir problem olmaz ve ağrı kesicilerin ilk gün kullanılması yeterlidir. Sonuç olarak, hastalar aynı gün ayağa kalkıp, birkaç gün içinde taburcu olurlar; iş ve güçlerine de kesileri olmadan bir hafta içinde dönebilirler. Kesi olmadığından estetik sonuç da mükemmeldir ve kesi iltihaplanması, kesi fıtığı gibi komplikasyonlar da azdır.
Cerrahide kullanılan standart bir yöntem olmamakla birlikte en sık yapılan obezite cerrahisi yöntemi sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatıdır. Sonrasında gastrik bypass, duodenal switch, transit bipartisyon gibi birçok yöntem vardır.
Obezite ve metabolik cerrahi, doğru hastalar için uygulandığında hayat kurtarıcı ve yaşam kalitesini artırıcı bir tedavi yöntemi olabilir. Ancak, bu cerrahinin yalnızca bir araç olduğunu ve uzun vadeli başarı için hastaların yaşam tarzlarını kalıcı olarak değiştirmeleri gerektiğini hatırlatmak isterim. Obezite ile mücadelenin, bireysel bir çaba olmasının yanı sıra, toplumsal bir sorumluluk olduğu düşüncesindeyim. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının teşvik edilmesi, düzenli fiziksel aktivitenin yaygınlaştırılması ve obezite ile ilgili farkındalığın artırılması, toplum genelinde obezite oranlarının düşürülmesine yardımcı olacaktır.
Obezite hastalarının her şeyden önce, obezitenin kaderleri olmadığını bilmeleri ve buna inanmaları gerekmektedir.
Doç. Dr. Kadir Yıldırım
Genel Cerrahi
Son Yazılar