- Op. Dr. Tolga ÖNDER - 25-02-2025 10:26:53
Derin Ven Trombozu, halk arasında 'toplardamarlarda pıhtı oluşması' olarak bilinir ve aynı zamanda vücudun herhangi bir yerinde ana toplardamarların pıhtı ile tıkanması şeklinde de tarif edilebilir.
Bu rahatsızlık genellikle kırk yaş ve üzerindeki kişilerde görülse de nadiren gençlerde de meydana gelebilir.
Derin Ven Trombozu, çoğunlukla kalça ve uyluk bölgesinde ya da bacaklarda gelişir.
Derin Ven Trombozu (DVT) olarak kısaltılan Derin Ven Trombozu, vücudun herhangi bir yerinde derin venlerde oluşan kan pıhtılarını ifade eder. Bu pıhtılar genellikle alt bacak veya uyluk bölgesinde meydana gelir, ancak vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabilir.
Derin Ven Trombozu belirtileri çeşitlilik gösterir ve bu belirtilerle karşılaşıldığında doktora başvurmak büyük önem taşır. Derin Ven Trombozu teşhisi, uzman hekim tarafından yapılan tıbbi öykü alma (anamnez), fiziksel muayene ve test sonuçlarının değerlendirilmesiyle konulur.
Derin Ven Trombozu belirtileri arasında şunlar bulunur:
Derin Ven Trombozu risk faktörleri şunlardır:
Derin Ven Trombozu olan hastalar, başlangıçta hareket etmekte zorluk çekebilirler. Ancak yavaş ve kademeli olarak normal aktivitelere dönülmelidir. Bacaklarda şişlik veya ağrı hissedildiğinde, sırt üstü yatarken topuklar yaklaşık olarak 20 santimetre yüksekte desteklenmelidir. Bu hareket, kan dolaşımını iyileştirerek şişmeyi azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca;
Derin Ven Trombozu gelişen bölgede, genellikle bacaklarda ani şişme, ısı artışı, morarma, ağrı ve hassasiyet gibi yaygın belirtiler görülebilir. Eğer pıhtı akciğere atarsa ani başlayan nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Derin Ven Trombozu tanısında klinik değerlendirmenin ardından en etkili, kolay ve ağrısız yöntem renkli doppler ultrasonografidir. Tedavi edilmediğinde, Derin Ven Trombozu yaşam boyu süren ilerleyici bir durum olan posttrombotik sendrom adı verilen tabloya yol açar. Derin Ven Trombozu durumu, bacaklarda ağrı, kramp, şişlik, yanma, kaşıntı, dolgunluk hissi, yara açılması ve varis oluşumuna yol açabilir.
Derin Ven Trombozu tedavisinde geleneksel yöntemler arasında kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır. Ancak günümüzde, hastalık erken dönemde tespit edilirse, özellikle kasık ve kalça damarlarında pıhtı varsa, hastanın hızla rahatlamasını sağlamak için anjiyo ile yapılan kateter aracılı trombolitik tedavi ve farmakomekanik trombolitik tedavi gibi ileri yöntemler de tercih edilmektedir. Bu yöntemler sayesinde pıhtılar parçalanarak eritilebilmektedir.
Op. Dr. Tolga ÖNDER
Kalp ve Damar Cerrahisi
Kalp ve Damar Cerrahisi
Son Yazılar